InSAR

Norconsult tar fram karttjänst som ska öka användandet av InSAR-data

Norconsult Sverige ska ta fram en webbkartlösning för visualisering och analys av InSAR-data på uppdrag av SGI (Statens geotekniska institut). Lösningen ska göra det enklare för fler att ta del av information om markrörelser.

InSAR är en modern fjärravkänningsmetod som använder radarbilder för att upptäcka markdeformationer. Med InSAR-baserade lösningar kan vi upptäcka markrörelser ned till millimeternivå och få en oöverträffad noggrannhet i övervakningen.

För nuvarande visas InSAR-data för hela Europa via den europeiska tjänsten för markrörelser (EGMS) och programmet Copernicus. Den stora informationsmängden och krångliga inloggningar gör det svårt för gemene man att använda tjänsten och förstå och tolka data.

– Vårt uppdrag är att utveckla en webbkarttjänst baserad på öppen källkod för visualisering och analys av InSAR-data för hela landet samt ta fram en databas som ska lagra all data. Det kommer också vara möjligt att ladda ner en rapport som sammanställer informationen inom ett visst område, säger Felipe Verdú, Avdelningschef för Digital Transformation på Norconsult Sverige.

I och med den nya tjänsten kommer InSAR-data bli mer tillgänglig och kan därmed vägas in i större utsträckning i olika geotekniska bedömningar och sammanhang. SGI vill även kunna visa andra kartunderlag, exempelvis från Lantmäteriet och SGU (Sveriges Geologiska Undersökning). Förhoppningen är att tjänsten kommer öka kunskapsnivån och underlätta tolkningen för satellitbaserade mätningar.

– En viktig målgrupp är personer som behöver integrera data i sina applikationer och analysera samt visualisera det i sina projekt. Men man hoppas också på att människor som bor i skredbenägna områden kommer kunna använda tjänsten för att se vad som händer i deras närhet, säger Svetlana Serikova, GIS- och fjärranalyskonsult på Norconsult Sverige.